RekenReis geeft een totaaloverzicht van alle rekendoelen voor het basisonderwijs en sluit aan bij de referentieniveaus. Het boek beschrijft dertien domeinen en elk domein is als een eiland uitgebeeld. Alle onderdelen van de domeinen komen in woord en beeld aan de orde, zodat alle rekendoelen aan de orde komen. Dit zijn de dertien domeinen:

 1. Tallen & getal-relaties
 2. Optellen & aftrekken
 3. Vermenigvuldigen & delen
 4. Breuken & procenten
 5. Meetkunde
 6. Lengte & omtrek
 7. Oppervlakte
 8. Inhoud
 9. Gewicht
 10. Tijd & snelheid
 11. Geld
 12. Tabellen & grafieken
 13. Verhaaltjessommen & volgorde van bewerkingen

RekenReis is te gebruiken door leerlingen, leerkrachten en ouders.
Kinderen kunnen er mee aan de slag, omdat ieder domein start met de beschreven doelen in leerlingentaal, gevolgd door ‘Wat betekent dit?’ en ‘Hoe reken ik dit uit?’ De uitvoering van de bewerking wordt stap voor stap uitgelegd.
Het veertiende domein is een tabel met een uitleg van rekenkundige woorden en uitdrukkingen. Hierdoor is het boek toegankelijk voor ouders.
Leerkrachten kunnen de geformuleerde doelen gebruiken bij het opstellen van begeleidingsplannen voor kinderen. De doelen zijn concreet geformuleerd en ook begrijpelijk voor het kind zelf.

De rekendoelen voor RekenReis zijn overgenomen uit ‘Leerlijnen voor het basisonderwijs’,. Dit waardevolle boek bevat naast rekendoelen, ook doelen voor taal, burgerschap en leren leren.

Beide boeken geven de referentieniveaus en beschrijven de verschillen tussen 1F en 1S of 2F. RekenReis is een uitgave van onderwijs-adviesorganisatie Nieuwleren. Dit boek verdient, evenals Leerlijnen, een plaats in iedere IB-kamer!